DANILO TODOROVIĆ – “OGLEDALO”

Todorović je naš mladi pisac koji je sa samo 22 godine uspeo da ostvari svoj san. Kao veliki ljubitelj Karizija, rešio je da napiše roman baš po svom ukusu – dobar psiho-triler, koji će vam obrnuti želudac.

Upoznajemo se sa sveštenikom Antonovom i već na prvim stranicama romana svedočimo stravičnim ubistvima. Iste večeri naš glavni lik prima tajanstveni poziv sa ponudom da za mnogo novca ubije sedam jako bogatih, loših ljudi koji su na ovom svetu višak, ali ko je Antonov da nekome sudi?
Ubistva se nižu kada se u priču umeša belokosi detektiv sa svojim neobičnim pomoćnikom koji nam privlači pažnju. I pored toga, protagonista ovog romana ne prestaje sa nemilosrdnim sudom, a pisac na jeziv i brutalan način dočarava nam njegove sposobnosti.
Kroz delo, povezujemo prošlost sa budućnosti u pokušaju da razumemo Antonove postupke. Pitanje ko je žrtva a ko ubica odzvanjaće nam u ušima.

Ovaj neobični, mračni, debitantski roman doživeo je veliki uspeh ušavši u finale konkursa “Tvoja reč”, a krase ga mnoge pohvale koje je dobio za jako kratko vreme.
Definitivno je jedan od najjezivijih i krvavijih stvari koje sam pročitala u poslednje vreme. Glavni lik, David, neko je ko ne preza od najgorih metoda i stvarno me je zapanjila Todorovićeva mašta i sposobnost da stvori mračnu atmosferu koja se uvlači u sve pore našeg tela i navlači crne, olujne oblake nad nama dok se borimo da sadržaj našeg želudca zadržimo gde mu je mesto.
Ako ste ljubitelj psiholoških trilera, prožetih misterijom nad kojima ćete se zapitati šta se zapravo dešava ovo je delo za vas. Potežu se pitanja vere, trauma, grehova i morala.

Radnja se odvija brzo, a jezivi detalji ubistava koje David bez razmišljanja realizuje i sama buka i crnilo njegovih misli koje s vremena na vreme na ožive i progone ga, samo su jedne ostvari sa kojima ćete se sretati tokom čitanja. Sveprisutan je Danilov talenat i želja da nam što bolje prikaže ono što je zamislio. Imajte u glavi da je ovo prvenac mladog pisca.

    Bol – ta reč koja je Davidu bila nepojmljiva. On je nikada nije osetio ili se bar nije sećao kako je izgledalo doživeti je. Zagledao se u svoju desnu ruku, pa i levu. Ništa nije primećivao. Ništa sem gomile nepovezanih tetovaža čiju svrhu nije poznavao. Potpuno je potisnuo sećanje na sve ožiljke koji su se nalazili ispod tog tepiha laži koji je prekrivao čitavo Davidovo telo i sećanje na čoveka koji ih je stvorio.

odlomak iz romana

Iskreno, knjiga nije bila baš po mom ukusu, jer ja volim blaže, manje brutalne romane. Kako sam navikla na sporo odvijanje radnje Danilovo brzo delovanje malo me je ostavilo zatečenom i zatrpanom. Preporučila bih ovo delo onima sa jačim stomakom i sa željom za upoznavanje sa mračnijom stranom pripovedanja. Bilo mi je drago što sam imala mogućnost da pročitam i podržim delo Todorovića, čiji je talenat neupitan. Očekujem velike stvari od njega i budućih poduhvata.

Danilo je rodjen u Smederevu, 15. novembra 1997. godine. Završio je Osnovnu školu “Dr Jovan Cvijić” kao odličan učenik, a potom i Tehničku školu kao đak generacije. Školovanje nastavlja na Visokoj inženjerskoj školi strukovnih studija “Tehnikum Taurunum” na smeru “Zaštita od požara i spasavanje” jer je još od malena, pored želje da postane postane pisac, žudeo da bude vatrogasac. Pisanjem se bavi od sedamnaeste godine, a tri njegove priče možete pronaći na portalu “Naše malo skladište”.

Do sledeće recenzije
Sending virtual hugs!

Napiši komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s